Bruk denne kalkulatoren dersom du allerede har kjørt en spørreundersøkelse og du vil beregne hvor nøyaktige eller pålitelige svardataene dine er.
Definisjon av "populasjon"
Et utmerket verktøy! Bra å bruke når studenter skal jobbe med design og metode! Flott at kalkulatoren er på plass igjen!
- Øystein
Vil feilraten være forholdsvis høyere el lavere når svaralternativene er færre? Feks dersom svaralternativene er fra 1 til 10 i motsetning til fra 1 til 5? Takk for en god side! Svar: Det er rett slik du tenker det: Usikkerheten vil bli forholdsvis høyere hvis du reduserer antall svaralternativer. Eksempel: I en 10-punktskala (0-10) vil en feilmargin på +/- 10% utgjøre +/- 1 på skalaen (se vedlagt bilde). I en 5-punktskala (0-5) derimot vil samme feilmarginen utgjøre +/- 2 på skalaen, som er ganske mye mer usikkerhet.
- MB
I en arbeidsmiljøundersøkelse satser en på at alle svarer, men hvis de ikke gjør det, kan jeg bruke denne kalkulatoren da for å beregne pålitligheten av undersøkelsen?
- M.K.
Dette var et fint verktøy, men jeg skulle gjerne hatt den matematiske formelen for utregning av feilmargin. Kan dere hjelpe meg? Svar: (1,96 * (sqr(0,25 / utvalg)) * sqr((populasjon - utvalg) / populasjon)) * 100 (ved 95% konfidensnivå)
- Ann
Takk for et godt og enkelt verktøy. Viktig at sider som dette finnes slik at synsingen blir mindre og validiteten i tolkning av undersøkelsene høyere!
- Ukjent
Svar til Gunnhild N: Ja, feilmarginen er usikkerheten, for om en skal være helt 100% sikker da må en spørre alle sammen, eller hele populasjonen.
- gunnar
Feilmarginen er med andre ord det spekteret det *sanne* gjennomsnittet kan ligge i dersom vi hadde spurt hele populasjonen. En slags usikkerhet?
- Gunnhild N